Gulasz z dzika w sosie grzybowym

Składniki:

- łopatka z dzika                                    DSC_9581
- garść suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz, papryka słodka
- zmielony jałowiec
- 2 szklanki wody
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 worek kaszy gryczanej
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Łopatkę z dzika dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze gulaszowe porcje. Solimy, obsypujemy pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec obtaczamy wszystko w mące.Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwy z oliwek i dokładamy mięso. Smażymy około 5 minut z każdej strony. Następnie cebule kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię. Czekamy aż ładnie się przyrumieni i dolewamy 2 szklanki wody. Dodajemy suszone, pokrojone grzyby, jałowiec i przez około półtorej godziny dusimy na lekkim ogniu. W międzyczasie do wrzącej, osolonej wody wkładamy kaszę gryczana i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy do odsączenia. Na koniec aby zagęścić sos wlewamy osolonej śmietany i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudy. Chwilę jeszcze gotujemy i możemy podawać. Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>